Jakie właściwości ma pieprz oraz jego odmiany

Jakie właściwości ma pieprz oraz jego odmiany

Pieprz jest to pnącze dziko rosnące w podrównikowych lasach Indii i uprawiany w wielu tropikalnych krajach. Elastyczne, lekko zdrewniałe łodygi pieprzowca pną się wokół drzew tropikalnej dżungli, osiągając długość ok 6m. Łodygi uprawnego pieprzu są o połowę krótsze. Liście w kształcie serca są grube, ciemnozielone, a kwiaty białe zebrane w długą kiść wydają jagody z początku zielone, w miarę dojrzewania stają się żółte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona, aby łatwiej otrzeć otaczającą pulpę. Wewnętrzne jasne, okrągłe ziarenka są obsuszane i sprzedawane jako pieprz biały.

W dzisiejszych czasach pieprz czarny i biały jest tak powszechny jako przyprawa i dostępny dla każdego, że trudno sobie wyobrazić , iż był kiedyś przedmiotem niesłychanego zbytku. W starożytności i w wiekach średnich często pieprzem płacono podatki.

Istnieje dużo różnorodnych odmian pieprzu. Noszą one nazwę kraju lub regionu ,z którego pochodzą, np. pieprz z Malabaru – wciąż najwyżej ceniony na rynkach światowych, pieprz z Sumatry, z Penangu.

Pieprz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej kupować pieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje.

Rodzaj potrawyPieprz białyPieprz cayennePieprz czarnyPieprz zielony
Zupyzupy czyste i jasne zupy podprawianezupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskiebulion (całe ziarnka), ciemna zupypomidorowa i kremowa zupa drobiowa
Sosyjasne sosyjasne sosy i sosy do sałatekciemne sosysosy ziołowe
Sałatkiwszystkie słone sałatkisałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetekzielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsemróżne sałatki z surowych i gotowanych składników
Potrawy z jajjajecznica, jajko sadzone, omletyomlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety
Rybyryby gotowane, duszone i smażoneryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morzagotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małżeryby z rusztu, płastuga duszona
Mięsocielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielonewołowina, wieprzowina, gulasz, stekciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowinysteki, pasztety, farsze mięso mielone
Drób i dziczyznadania z drobiu w jasnych sosachpieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzikapieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyznypieczona dziczyzna
Warzywazielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzybykalafior, duszone ogórkiwszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowezapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka
Inne potrawykoktajledania z ryżem jako przyprawa do r prawie wszystkich warzywmasło pieprzowe, biały ser
Desery, wypiekipierniczki pieprzowe
UwagiKupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu.Używać bardzo oszczędnie ponieważ jest bardzo ostry. Pieprz cayenne to suszona zmielona papryka chili.Pieprz czarny jest ostrzejszy, ale mniej aromatyczny niż biały.Konserwowane ziarna pieprzu zielonego grubo pokroić, mrożone rozgnieść lub zmielić.

Ziarna pieprzu zawierają białka, tłuszcze, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Ostry smak przyprawa zawdzięcza piperynie, która wspomaga pracę układu pokarmowego, usuwa wzdęcia, działa moczopędnie i wiatropędnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *