Jak przygotować sałatkę warstwową

Jak przygotować sałatkę warstwową

Jak przygotować sałatkę warstwową
Jak przygotować sałatkę warstwową

Składniki:

2 woreczki ryżu
1 duży filet z kurczaka
8 ogórków konserwowych z chili
2 kolorowe papryki
6 jajek
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy
sól, pierz

 Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem.

Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym ponieważ kolorowe składniki sałatki ułożone w kolejne warstwy przyciągają wzrok oraz zachęcają do jedzenia..

Na spód naczynia wsypujemy jeden  woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo ścianek miski. Na ryż kładziemy połowę podsmażonego fileta, później warstwami kładziemy warzywa i jajka ale tylko  połowę. Jak ułożymy wszystkie warzywa dajemy warstwę majonezu, możemy posypać też odrobina soli i pieprzu. Następnie robimy druga warstwę ryż, kurczak warzywa, majonez, górę sałatki warstwowej  posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Jeżeli się zdarzy że nie mamy w domu podanych składników, które są podane w przepisie, możemy je całkowicie pominąć lub zastąpić innym. Można też użyć innego ulubionego sosu, np. czosnkowy, keczup. Jeżeli nie posiadasz tak dużej miski lub mam być to mniejsza porcja, to jednocześnie użyjemy niej składników.

Ja chciałam pokazać jeden ze sposobów podania prostej sałatki.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *