Jak przygotować kotlety mielone

Jak przygotować kotlety mielone.

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujemy:

½ kg mięsa mielonego
czerstwa kajzerka lub mała bułka
jajko
średnia cebula
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w letniej wodzie, gdy już się rozmoknie porządnie wycisnąć z wody. Do mięsa dodać pokrojoną cebule, jajko, bułkę sól i pieprz.

Masę mięsną wyrabiać rękami zamoczonymi w zimnej wodzie. Formować małe kotleciki i panierować je w tartej bułce.

Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor. Nie podlewać kotletów wodą, bo skórka nie będzie chrupać. Dosmażając zmniejszyć po prostu ogień.

Kotlety mielone można podawać na wiele sposobów:

  • zapiec z plastrem obranego pomidora i serem
  • przybrać wiórkami chrzanu
  • ułożyć na nich po 1 sadzonym jajku
  • zapiec z cienkim plastrem boczku wędzonego
  • przybrać piklami
  • przybrać smażonymi pieczarkami lub poduszonymi na maśle owocami (jabłka, plastry ananasa a nawet pomarańcze)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *