Jak przygotować kopytka -film

Jak przygotować kopytka -film

Często zostają nam ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać do przygotowania kopytek. Potrzebne nam będzie:
ok kg ugotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
jajko
szczypta soli
łyżka oleju

Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.

Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę  doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać  i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .

Gotowe   podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *