Jak przygotować chrusty

Jak przygotować chrusty

Do przygotowania chrustów potrzebne nam będzie:
250 g mąki
4 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
20 g masła
szczypta soli
25 ml spirytusu lub octu (aby mniej chłonęły tłuszcz w trakcie pieczenia)

Jak przygotować chrust

Olej lub smalec do smażenia.
Ja zawsze smarze na oleju, ale niektórzy twierdzą że smażone na smalcu są smaczniejsze.

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać  zimne masło. Składniki posiekać szerokim nożem. Uformować kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie i dodać żółtka, spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto.

Jak przygotować chrust

Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek.

Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła.

Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić, czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeśli się wynurzy smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Na koniec chrusty  posypać cukrem pudrem.

Jak przygotować chrusty

2 Comments Add yours

  1. Konesso pisze:

    Smak z dzieciństwa ❤

  2. Magdalena pisze:

    oj, muszę zrobić w tym roku:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *