Jak zrobić racuchy drożdżowe

Jak zrobić racuchy drożdżowe

Jak zrobić racuchy drożdżowe

Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
cukier waniliowy
1 łyżka cukru
szczypta soli

Składniki na rozczyn:

40 g drożdży
½ szklanki ciepłego mleka
2 łyżki maki
1 łyżka cukru

Cukier puder do posypania oraz olej do smażenia

Drożdże wcześniej wyjąć z lodówki oby nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę przesiać do dużej miski dodać, cukier i sól wszystko razem wymieszać.

Przygotowanie rozczynu:
Do kubka w kruszyć drożdże i dodać cukier i ½ szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać na gładka masę i odstawić na 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąc i wypełni cały kubek.

Jak zrobić racuchy drożdżowe

W misce zrobić wgłębienie w misce, wlać rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz roztrzepane jajko. Stopniowo dolewać ciepłe mleko, zgarniając mąkę do środka, powoli zacząć mieszać składniki łyżką.

Gdy składniki będą już połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie nieco rzadkie, wyrabiać tak przez 5-10 minut aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia   na ok. 45 minut.

Jak zrobić racuchy drożdżowe

Na patelni rozgrzać olej, łyżkę  namoczyć w zimnej wodzie, dzięki czemu ciasto lepiej odstaje od łyżki. Formować małe placuszki i smażyć je przez ok 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu, na złoty kolor.
Po upieczeniu odsączyć z tłuszczy na ręczniku papierowym.
Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Można tez do środka dodać małe kawałeczki jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *