Jak zrobić chałkę z kruszonką

Dzisiaj chciałam pokazać jak zrobić chałkę z kruszonką.

Moja chałka nie jest idealna widać to na zdjęciu, ale w smaku jest smaczna.
Do przygotowania chałki, będzie nam potrzebne:
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek stopionego masła
szczypta soli

Najpierw robimy rozczyn.
Drożdże zalać ¼ szklanki letniego mleka, dosypać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut.

Jak zrobić chałkę z kruszonką

Do rozczynu dodać pozostałą mąkę oraz cukier. Powoli zaczynając ugniatać dodajemy, sól, jajko, żółtko i pozostałe mleko.

Na koniec ugniatania dodać stopione przestudzone masło. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Jak zrobić chałkę z kruszonką

Po godzinie ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz.

Jak zrobić chałkę z kruszonką

Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.

Posypać kruszonką i piec 35 minut w 180 stopniach.

Moja chałka miała problem aby po upieczeniu wyjść z foremki. Więc jeśli pojawi wam się też taki problem, polecam przyłożyć wilgotną ściereczkę na dno foremki i delikatnie poklepać. Zawsze jakoś ocalimy ciasto i nerwy.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *