Jak przygotować ciasto parzone – karpatka

dnia

Jak przygotować ciasto parzone – karpatka

Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze.

Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie, we wszystkich rodzajów wypieków z ciasta parzonego

Składniki:

250 ml wody
150 g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek

  • Przygotować wszystkie potrzebne składniki, dokładnie odmierzyć i odważyć.
  • Zagotować wodę z masłem. Przesianą mąkę przesypać jednym ruchem do garnka. Mocno mieszając gotować tak długo, aż powstanie z ciasta odchodząca od garnka „klucha”. Na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstewka ciasta.
  • Przełożyć „kluchę” do miski i nieco ostudzić. Jaja wbijać pojedynczo i miksować po kolei z ciastem. Zanim wbijemy następne jajo, poprzednie musi być dobrze połączone z ciastem.
  • Utarte ciasto parzone jest miękkie, błyszczące, złotożółte i spada z łyżki ciężko odrywając się.

  • Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni a następnie po około 10 minutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut.
  • Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki
  • Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy.
  • Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie – na drugim od dołu poziomie piekarnika.
  • Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wolno pod żadnym pozorem otwierać drzwiczek piekarnika. W przeciwnym razie ciasto na pewno opadnie, ponieważ jego powłoka nie stwardniała jeszcze wystarczająco.
  • Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i ułożyć na podstawkę do wystudzenia.
  • Ostudzone wypieki zależnie od przepisu napełniać kremem itp.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Konesso pisze:

    Zrobić idealną karpatkę to trudna sztuka. Twoja wygląda fantastycznie!

    1. ElaM pisze:

      Dziękuję.
      Sztuką jest szczelny piekarnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *