Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie

dnia

Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie











Jak samodzielnie wykonać ciasto francuskie

Istnieją różne metody wykonywania ciasta. Najbardziej znanymi metodami są niemiecka i francuska, obok nich istnieje wiele kombinacji. Jaka by jednak nie została użyta metoda, chodzi o to żeby zagniatać ciasta z masłem, lecz utworzyć z niego cieniutkie warstwy w cieście, aby w czasie pieczenia posłużyły jako środek spulchniający, oddzielający od siebie listkowo liczne warstwy ciasta.

W domu najłatwiej jest wykonać ciasto metodą niemiecką.










<

Składniki na ciasto francuskie :

Składniki na ciasto kluskowe

500 g mąki
¼ l wody
½ łyżeczka soli

Przesiać mąkę na stolnicę  i zrobić w środku wgłębienie. Wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni.

Ukształtować z ciasta kulę i naciąć na wierzchu krzyż, dzięki tym nacięciom ciasto w czasie odpoczynku dobrze się rozluźni. Przykryte ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.

składniki na ciasto maślane

550 g masła
100 g mąki

Możliwe zimne masło zagnieść zimnymi rękoma (zanurzyć kilkakrotnie w zimnej wodzie) z przesianą mąka, również uformować kulę i włożyć pod przykryciem na 15- 20 minut do lodówki.

Ciasto z mąki i wody (kluskowe)rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 30×50 cm.

Ciasto z masła i mąki przykryć pergaminem  i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 22×25 cm.

Prostokąt maślany położyć na lewej stronie większego prostokąta i brzegi posmarować wodą.

Wolna część ciasta złożyć na prostokącie maślanym i brzegi dobrze docisnąć.

Ciasto rozwałkować na zmianę z dołu do góry i z lewa na prawo, aż powstanie prostokąt o wymiarach 30×60 cm.

20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20 cm prawej strony ciasta. To kształtowanie ciasta nazwane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć w folię i odłożyć na 15-20 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30×60 cm, przy czym rozwałkowywać ciągle z dołu do góry i z lewej do prawej strony. Zewnętrzne części placka poskładać do środka na szerokość 15 cm tak, żeby złożone brzegi prawie dotykały się w środku. Złożyć ciasto jeszcze raz. Jest to składanie podwójne. Ponownie owijamy ciasto folią i odłożyć do lodówki na 15-20 minut.Rozwałkowane ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą aż powstanie placek o wymiarach 30×60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować jeszcze raz, złożyć podwójnie i odstawić do lodówki

Składając ciasto pojedynczo, wcisnąć jedna dziurkę, podwójnie – dwie dziurki. Pomoże nam to zapamiętać, ile razy było złożone.

Blachę lub formy do ciasta opłukać zimną wodą, ułożyć na nich kawałki ciasta i odłożyć na 15 minut w możliwie chłodne miejsce (idealnie byłoby przechowywanie w lodówce). 

Opłukanie blachy czy formy zimną wodą spowoduje wytworzenie się w czasie pieczenie pary.ciasto francuskie w temperaturze podanej w przepisie, nie mniejszej jednak niż 220 stopni. Ciasto tego typu dobrze znosi wysoką temperaturę, gdyż nie zawiera cukru i dlatego brązowieje powoli.

Piec ciasto francuskie w temperaturze podanej w przepisie, nie mniejszej jednak niż 220 stopni. Ciasto tego typu dobrze znosi wysoką temperaturę, gdyż nie zawiera cukru i dlatego brązowieje powoli.

Ciasto francuskie po upieczeniu zdejmujemy od razu z blachy lub wyjmujemy z formy i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *